Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Κίστος ο θαυμαστός!

 

 Κίστος ο θαυμαστός!

 


 
Κίστος, λαδανιά, αλάδανος, κουνούκλα, Cistys ladaniferus, ένας μικρός θάμνος διάσπαρτος σε όλη την Ελλάδα που μας δίνει  θαυμαστές ιδιότητες από την χρήση του σαν ρόφημα, το αιθέριο έλαιο, το ανθόνερο και το ανθοίαμα του!
 
Αρχικά θα δούμε που ωφελεί η χρήση του σαν ρόφημα. Προστατεύει το καρδιακό σύστημα, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό κατά των ελεύθερων ριζών (1 ποτήρι του τσαγιού ισοδυναμεί με την καθημερινή δόση της βιταμίνης C). Αποτοξινώνει το σώμα από τοξικά βαριά μέταλλα. Καταπολεμάει επιβλαβείς μικροοργανισμούς και μολύνσεις από μύκητες. Έχει ισχυρή αντιιική δράση! Αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο και ακόμα σε νευροδερματίτιδες και στην ακμή.

Η χρήση του σαν αιθ. έλαιο είναι κυρίως επουλωτική και ηρεμιστική. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για πληγές από κατάκλιση ή μολυσμένες, δερματικά έλκη, βρογχίτιδα, στον βήχα. Επίσης υποκαπνιστικό κατά των λοιμωδών νοσημάτων! Ιδιαίτερα ωφέλιμο στο μείγμα ελαίων μας για λεμφικό μασάζ, σε κοιλιακούς πόνους από κρυολόγημα ή πόνους περιόδου. Μαζί με μπλε χαμομήλι ενδείκνυται για δέρμα μολυσμένο ή ερεθισμένο από κάθε αιτιολογία. Το αιθ. έλαιο καθώς και το λάδι του κίστου χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα για γερασμένο δέρμα, ρυτίδες και με εξαιρετικά αποτελέσματα στις ραγάδες των μαστών. Τέλος σαν θυμίαμα βοηθάει τον διαλογισμό και την συγκέντρωση.
 
 
Η εξωτερική κυρίως χρήση του ανθόνερου του κίστου (hydrosols) συνιστάτε για τις στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες του κίστου. Σταματά άμεσα την αιμορραγία και είναι κατάλληλο για καθάρισμα πληγών. Το ανθόνερο του φροντίζει την αντιρυτιδική μας θεραπεία (ψεκάζουμε στο πρόσωπο 2 φορές την ημέρα ή σαν κομπρέσα γύρω από τα μάτια ή σαν συστατικό σε μάσκες).  Ιδανική εφαρμογή και σαν aftershave. Εφαρμογή έχει εσωτερικά στην ενδομητρίωση και τις αιμορραγίες κατά την περίοδο, πάντα με κατάλληλες οδηγίες από έμπειρο αρωματοθεραπευτή. 
 
Το ανθοίαμα του του κίστου, το Rock rose όπως δόθηκε από τον Bach,  για φόβο, τρόμο, πανικό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για σωματική, νοητική και πνευματική θεραπεία σε καταστάσεις συναισθηματικής καταπόνησης και σοκ. Περιλαμβάνεται σαν συστατικό στο ίαμα διάσωσης του Bach. Σε ατύχημα ή ασθένεια, σε ατμόσφαιρα τρόμου και φόβου απροσδόκητης ή δυσάρεστης κατάστασης, το ανθοίαμα αυτό θα δώσει ηρωική και ψύχραιμη στάση και βοήθεια σε μας και στους γύρω μας.  
 

 

Κάθε βότανο για εσωτερική χρήση, όπως και κάθε τι που εφαρμόζεται στο δέρμα, παρακαλώ πριν τη χρήση να ελέγξετε για τυχών αντενδείξεις στον οργανισμό σας ή για εξωτερική χρήση δοκιμάστε το σε ένα σημείο του χεριού για τυχών αλλεργικές ή ερεθιστικές αντιδράσεις.

Ιδιαίτερα για εσωτερική χρήση είναι απαραίτητη η συμβουλή έμπειρου βοτανολόγου ή φαρμακοποιού. Επίσης η χρήση του δεν αντικαθιστά ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές.

 

 Βιβιογραφία: Γεννάδιος, λεξικό φυτολογικό Αθήνα 1914. 

Δεμέντζος Κων/νος Διατριβή Αθήνα 1990

Αρωματοθεραπεία Αικ. Παπακωνσταντίνου

Ανθοθεραπεία του Μπαχ του Φ. Τσανσελορ 1971


Μάλαμα Μαυροπούλου

(εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία, ανθοθεραπεία, αρωματοθεραπεία,

ολιστική αισθητική, αγιουρβεδικό μασάζ προσώπου

προϊόντα φυσικής περιποίησης για υγεία & ομορφιά)

e mail: malama64pefki@gmail.com 

                                                         www.facebook/malamasfisika

                                          

 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συστατικά