Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Πώς να προστατεύσετε τα χέρια σας από την χρήση αντισηπτικών!


Πώς να προστατεύσετε τα χέρια σας
από την χρήση αντισηπτικών!



Η συχνή καθημερινή χρήση αντισηπτικών gel, υγρών καθώς και οινοπνεύματος  μπορεί να προκαλέσει  ερεθιστική δερματίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή στο δέρμα που επιδρά όχι αλλεργικά, αλλά ερεθιστικά κυρίως στα χέρια μας. 
Η συχνή χρήση  παραγόντων που δρουν ερεθιστικά μπορεί να είναι το νερό (πολύ ζεστό-πολύ κρύο), τα απορρυπαντικά (δερματίτιδα της νοικοκυράς), τα σαπούνια,  
 τα καθαριστικά και τα αντισηπτικά.

Παρουσιάζεται ερυθρότητα, απολέπιση, κνησμός, ερεθισμένο δέρμα πιθανών με οίδημα και φυσαλίδες. Σε πιο σοβαρές δερματίτιδες μπορεί να υπάρχει πόνος και έντονη φλεγμονή με υγρό. Καλό θα είναι να προλάβουμε την χρόνια κατάσταση που θα μας φέρει περισσότερα προβλήματα.

Προτείνουμε να πλένετε τα χέρια σας με ήπια αντισηπτικά που σέβονται το δέρμα. Αυτά που έχουν στα συστατικά τους gel αλόης και φυτική γλυκερίνη είναι πιο φιλικά με τα δέρμα μας. Προσοχή στα χημικά συστατικά που μπορεί να περιέχουν και πιθανόν να μας προκαλούνε και αυτά δερματίτιδα.

Χρησιμοποιήστε φυσικά σαπούνια ελαιολάδου με αντισηπτικά αιθέρια έλαια.



Χρησιμοποιείτε γάντια όπου μπορείτε, για να αποφύγετε την συχνή χρήση αντισηπτικού.

Για τα παιδιά καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε σαπούνι ή υγρό σαπούνι όπως αναφέρθηκε παραπάνω και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικό αντισηπτικό. Ευκαιρία να θυμηθούμε και το παιχνίδι με τις σαπουνόφουσκες για τα μικρά μας.

Εφαρμόζετε τακτικά μέσα στην ημέρα ενυδατικές κρέμες, μαλακτικές και κρέμες φραγμού που επιταχύνουν την ίαση, καταπραΰνουν και ενυδατώνουν. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει ερεθισμός ή φλεγμονή. Έτσι αποκαθίσταται ο δερματικός φραγμός και διατηρείται υγιής. Υπάρχουν πολλά κατάλληλα φυτικά έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κρέμες για τα χέρια (καλέντουλας, βαλσαμέλαιο, αμαρυλλίδας κ.ά.) καλύτερα βέβαια βιολογικής ή αυτοφυούς καλλιέργειας. Επίσης δέρματα με υπερβολική ξηρότητα καλό θα ήταν η κρέμα να περιέχει και ουρία. Άλλα συστατικά της κρέμας χεριών μπορεί να είναι η φυτική γλυκερίνη και το φυτικό κολλαγόνο.
Έτσι λοιπόν πριν τη νυχτερινή ξεκούραση εφαρμόζετε ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας που θα μείνει τουλάχιστον 6-8 ώρες μέχρι το πρωινό ξύπνημα.



Σε βαρύτερες περιπτώσεις εκζεμάτων και άλλων σοβαρών δερματικών ερεθισμών  συμβουλευτείτε το σύμβουλο βοτανοθεραπείας ή το δερματολόγο σας.

Ο σύμβουλος βοτανοθεραπείας θα ετοιμάσει για σας και κατά περίπτωση αυτό που χρειάζεστε.

Σημασία λοιπόν έχει η καλή κατάσταση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, της κεράτινης που δημιουργεί φραγμό, για να προστατεύσουμε το δέρμα μας και από την συχνή, επιβεβλημένη μερικές φορές, χρήση των αντισηπτικών στα χέρια μας.



Μάλαμα Μαυροπούλου
(εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία, ανθοθεραπεία, αρωματοθεραπεία,
ολιστική αισθητική, αγιουρβεδικό μασάζ προσώπου
προϊόντα φυσικής περιποίησης για υγεία & ομορφιά)
κιν. 697 2581 483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συστατικά