Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;



Αρωματοθεραπεία είναι  θεραπεία με ρίζες πανάρχαιες, που γίνεται με την εφαρμογή των αιθέριων ελαίων που παίρνουμε από φυτά.



Η ζωτική ενέργεια ενός φυτού εμπεριέχεται στο αιθέριο έλαιο του σε πολύ μικρές ποσότητες, όπου αυτή αποσπάται συνήθως με απόσταξη ατμού. Την θαυμαστή αυτή ενέργεια εισάγουμε στο σώμα μας με την εφαρμογή του ελαίου. Κάθε έλαιο που προέρχεται από βότανα, καρυκεύματα, φύλλα, άνθη, ρητίνες, έχει το δικό του θεραπευτικό αποτέλεσμα σε διάφορα μέρη ή λειτουργίες του σώματος μας. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να διαπερνούν το δέρμα και με την κυκλοφορία των κυτταρικών υγρών να φτάνουν στο αίμα, στην λέμφο, στα όργανά μας. Αυτή τους η ιδιότητα επιβάλλει αγνά και ανόθευτα, ορθής παραγωγής, βιολογικής ή αυτοφυούς καλλιέργειας. Χρησιμοποιούνται εκτός των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους και για το ξεχωριστό άρωμα τους.
Η αρωματοθεραπεία είναι άριστη μέθοδος πρόληψης αλλά και επιδιόρθωσης, ανανέωσης της υγείας μας, δρώντας σε πολλά επίπεδα σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό. Εκτός της εσωτερικής λήψης τα χρησιμοποιούμε σε εισπνοές, επιθέματα, στο μπάνιο, για εντριβές, για μάλαξη, διάχυση στο χώρο, αρώματα. Ο αρωματοθεραπευτής επιλέγει, αναμιγνύει και εφαρμόζει τα αιθέρια έλαια μετά από λήψη ιστορικού, έχοντας υπ όψιν του τις σωματικές, νοητικές και άλλες επιπτώσεις τους στο συγκεκριμένο άτομο που εφαρμόζονται.
Τα αιθέρια έλαια , με ιδιότητες ηρεμιστικές, αναζωογονητικές, διεγερτικές, δροσιστικές, θερμαντικές, αντισηπτικές κ.ά. προσφέρονται με ορθή εφαρμογή για πολλές περιπτώσεις. Ακμή, δερματίτιδες, προβλήματα πέψης, αναπνευστικά αλλά και παχυσαρκίας. Ξηροδερμίας, προετοιμασία τοκετού, φροντίδα δέρματος, φλεγμονές, ημικρανία, δυσμηνόρροια, τριχόπτωση είναι μόνο μερικές περιπτώσεις χρήσης τους. Λόγω των χημικών συστατικών τους, υπάρχουν αιθέρια έλαια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από έμπειρη καθοδήγηση (π.χ. ρίγανη), κάποια προς αποφυγή στην εγκυμοσύνη ( π.χ. γαρύφαλλο), με προσοχή σε άτομα με αλλεργίες καθώς και σε παιδιά και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Υπό προϊόν της διαδικασίας παραγωγής των αιθέριων ελαίων είναι τα hydrosols ή ανθόνερα. Διαποτισμένα με τα υδροδιαλυτά, αντιφλεγμονώδη και άλλα συστατικά του φυτού, χωρίς τους ερεθιστικούς παράγοντες των αιθέριων ελαίων, είναι ιδανικά για παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και για φυσική φροντίδα του δέρματος καθώς για άλλες χρήσεις ( μαγειρική). Όπως το hydrosols λεβάντας είναι ιδανικό για περιποίηση όλων των τύπων δέρματος, για μετά το ξύρισμα, για ανακούφιση του ηλιακού εγκαύματος, σαν φυσικό αποσμητικό, κατά των εξανθημάτων των μωρών από πάνες κ.ά.

Βιβλιογραφία: Αρωματοθεραπεία Sisley Price
                        Αρωματοθεραπεία : Κατ. Παπακωνσταντίνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συστατικά